ERHAN YIRCALI

ERHAN YIRCALI

DÜŞÜNDÜKLERİM VE YAZDIKLARIM erhanyircali@gmail.com

TOPLUM İÇİNDE YAŞARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

03 Şubat 2024 - 21:42

TOPLUM İÇİNDE YAŞARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

Toplu taşımada önündekinin, yanındakinin telefon ekranına bakılmaz. Özel yaşamın gizliliği korunmalı ve diğer yolcuların telefon ekranlarına bakmamalıdır. Bireysel gizlilik ve özel alana saygı göstermek gerekir. Balkondan sofra bezi silkelenmez. Balkondan veya pencereden sofra bezi silkelerken, tozlar ve kirler diğer insanlara veya çevreye zarar verebilir.       İnsana ve çevreye saygı gerekir.

Yeni tanışılan insanlar hemen sosyal medyadan eklenmez.

Toplu taşımada telefonla yüksek sesle konuşulmaz. Yüksek sesle konuşma, diğer yolcuların rahatsız olmasına ve özel konuşmaların istemeden başkaları tarafından duyulmasına neden olabilir.

Whatsapptan kelime kelime mesaj atılmaz. Bu, mesajı alıcının yanıltmasına ve gereksiz bildirimlere neden olabilir.

Toplu taşıma duraklarında sigara içilmez. Sigara dumanı, dumanı solumaya zorlanan insanlar için sağlık riski oluşturabilir.

Karşılıklı diyalog sırasında telefonla uğraşılmaz. Bu durum karşınızdaki kişi ile  verimli bir iletişim kurmayı engeller. Hafta sonu izinli çalışanlara e-posta vb. gönderilmez. Çalışanların dinlenme zamanına saygı gösterilmesi gerekir, bu süre zarfında işle ilgili meseleler ertelenmelidir.

 

HAYAT         

Artık tek bir hayatımız yok. İş hayatımız, evlilik hayatımız, sosyal hayatımız, sosyal medya hayatımız, aşk hayatımız, bekar hayatımız, önceki hayatımız, sonraki hayatımız, gelmişimiz, geçmişimiz var…

Bu kadar hayatımız varken artık tanıdık veya az tanıdık herkes özel alanımıza girmelerine engel olmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle yerlere çöp atmamak, kütüphanede yüksek sesle konuşmamak, başka kişileri rahatsız edici davranışlardan sakınmak, büyüklere saygı duymak gibi bildiğimiz görgü kurallarının üzerine artık modern çağda yaşadığımız için modernleşme üzerine yenileri geldi ve herkes adına rica ediyorum. Lütfen biraz modernleşin!

image.png

 

ÖNERİLER

1- Sen toplu taşımadaki arkadaş! Lütfen o gözlerini telefonumdan çek! Sen benim özelime bakma diye ben karartılmış ekran kullanmak zorunda değilim! Toplu taşımada başkasının telefonuna göz atılmaz!

2- Sen balkondaki vatandaş! Lütfen o sofra bezini veya halını artık balkondan silkelemek den vazgeçer misin? Bunun için bir sürü teknolojik alet var. Bunların en bilindiğine elektrik süpürgesi deniyor! Balkondan veya pencereden sofra bezi vb. silkelenmez.

3- Bir dizi / film keyfimiz var. Boş boğazlık yapıp diziyi/filmi yorumlarda anlatmasan iyi olacak. Sosyal medyanda filanda paylaşma lütfen. Ben evimde kendi televizyonum da izlemek istiyorum. İzlenilen film, dizi veya yarışmaların içeriği veya sonu söylenmez!

4- Yeni tanıştığımız kişiler, insanlar! Daha eve varmadan sosyal medyada eklemezseniz sevinirim. Önce bir tanışıklığımız ilerlesin. Bakalım bir daha seninle görüşmek istiyor muyum? Yeni tanışılan insanlar hemen sosyal medyadan eklenmez.

YanıtlaTümünü yanıtlaYönlendir
Tepki ekle

YORUMLAR

  • 0 Yorum