Serdar Ünsal

Serdar Ünsal

serdarunsal76@gmail.com

DEPREM AZERBAYCAN VE TÜRK DÜNYASI

20 Şubat 2023 - 21:56

DEPREM AZERBAYCAN VE TÜRK DÜNYASI
           6 Şubat sabahı acı bir haberle uyandık. Zemheri soğuğunda Yürekler yandı .Yer gök figan eyledi..Sesimizi duyunca çağrılmadan gelen gardaş Azerbaycan oldu.Türk dünyası devletleri diğer devletler komşumuz İran geldi.Güney Azerbaycan'da Tebriz’de binlere insan ”AZERBAYCAN VAR OLSUN ,TÜRKİYE BAŞIN SAĞOLSUN ”diye haykırdı.. Deprem acısı yürekleri yaktı. Yandı yürekler yandı  . Hiçbir Şubat soğuğu bile söndüremez. Bu yangını…Bence bu deprem Asrın felaketi, değil asrın ihmalidir…!!
                Deprem haberi Azerbaycan’daki tüm televizyonlarda birinci haber olarak geçti ..Normal yayın akışını keserek yas ilan ettiler. Televizyon sunucuları gözyaşlarını tutamadılar.
            Binlerce Azerbaycan Türk’ü hem Azerbaycan’da Hem de Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde Türkiye’ye yardım için seferber oldular. Zengininden fakirine kadar binlerce yürek Türkiye ile tek yürek oldular.Kimi borç alp bağış yaptı. Kimi evindeki yatağını ,yorganını depremzedeler için bağışladı. Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinden 52 tır  yardım geldi. Azerbaycan dan ise yüzlerce tır ..Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı ile Olağan Üstü Haller bakanı Kemaledin Haydarov  arama kurtarma ekibini gönderdi., Deprem bölgesinde çalışan ilk ekip Azerbaycan kurtarma ekibi oldu. Ardından Sahra hastanesi, yemek çadır gibi yardımlar yapıldı. Halada Sahra hastanesi ve arama kurtarma ekipleri deprem bölgesindeler.
              Azerbaycan Türkleri ve devleti 44 gün süren Karabağ’ın azat edilmesi günlerinde Türk devletinin ve Türk milletinin yardımını unutmamış kardeşlik görevini canı gönülden yaparak Türkiye'ye “YALNIZ DEĞİLSİN GARDAŞ SENİNLEYİK “demiştir.
               Elbette yardıma ilk koşan kardeşi  Azerbaycan devleti ve halkı olacaktı. Nitekim de oldu. Bu da bir kere daha “Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığını”  ortaya koydu.
                  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ,Azerbaycan halkının Türkiye'nin acısını paylaştığını, Azerbaycan ve Türkiye'nin her zaman birbirinin yanında olduğunu, kardeş ülkeye her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti...Bu,  Azerbaycan Türklerinin, acılarının samimi bir ifadesiydi...Azerbaycan Türkü’nün yüreği yanıyor .Çünkü Ateş düştüğü yeri yakıyor.Türk’ün yüreği yanıyor.
             Bu yardımlaşma  dünyada belki de sadece ve sadece Türkler için geçerlidir. Hiçbir organizasyona gerek olmadan her vatandaşımız elindekini, avucundakini toplama merkezlerine bırakması birlik beraberliğin en güzel örneğidir.Demek ki Türk milleti bu özelliğini yitirmemiştir. Kuvvayi Milliye ruhunu bu deprem yardımlaşmasında bir kere daha gördük...
                   Bütün bunlar Türk milletinin büyüklüğünü göstermektedir. Millet olarak aşamayacağımız hiçbir yük, hiçbir sorun olmadığına bir kez daha inanıyoruz. Türklük vatan,bayrak birlik beraberlik, yardımlaşma duygusu bir kere daha bu depremde kendisini gösterdi.
Azerbaycanlı büyük şair Bahtiyar Vahabzade’nin vefat etmeden önce Türkiye’de yaşanan 17 Ağustos 1999 yılındaki deprem için yazdığı şu mısralar bugün canımız Türkiye’nin ve Azerbaycan halkının çektiği acıları ve duygularını tam anlamıyla anlatmaktadır.
İşitince ata yurtta depremi
Aktı yaşım,döndü başım Türkiyem
Her derdimin kederimin ortağı
Can kardeşim kan kardeşim Türkiyem

Var mı kaza,var mı bela de bunca?
Seninleyiz biz ki ömür boyunca
Kaderini bez uzakdan duyunca
Gözlerimden aktı yaşım Türkiyem

Öz hükmü var her zamanın her anın.
Yaman gününde yanındayız biz senin
Ana yurtta vatanımsın,vatanım
Vatanımda vatandaşım Türkiyem

Tarih boyu bu ehdimiz bozulmaz
Türk milleti har olmamış, har olmaz
Her beladan Türkün beli kırılmaz
Sen ey benim can sırdaşım Türkiyem

Bahtiyar Vahapzade
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum