Serdar Ünsal

Serdar Ünsal

serdarunsal76@gmail.com

Iğdır yaz mevsimi ile bir başka güzel

05 Temmuz 2023 - 18:27

Iğdır yaz mevsimi ile bir başka güzel
           Doğu Anadolu bölgesinin Çukurovası Iğdır da yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte canlılıkta sürüyor. Iğdır dışında yaşayan Iğdırlılar yakınlarını ziyaret etmek bayramı alileriyle geçirmek için Iğdır’a gelmiş bulunuyorlar. Özellikle düğün için gelen insanların sayısında büyük artış vardır diyebiliriz. Kurban bayramının çıkmasıyla birlikte başlayan düğün,nişan ,sünnet gibi hayır işler aralıksız devam ediyor.
        Bütün Türkiye’de olduğu gibi değişen iklimle birlikte haziran ayını yağmurlu havayla geçiren Iğdır Temmuz ayı ile birlikte sıcak havaya merhaba dedi.Havaların yağmurlu geçmesi çiftçileri hem menün ederken hem de menün etmedi çünkü yağmurdan dolayı ilaçlama, çapa ve ürün toplayamama, ürünün geç çıkmasına yağmur  neden oldu. Türkiye’nin en güzel aromalı kaysısını yetiştiren Iğdır da kaysı hasadı 10-12  gün geç  yapıldı.
        Iğdır’da Yaz ayında çiftçiler tarım faaliyetini sürdürürken kaysı hasadının sonuna geldi. Iğdır çiftçisi şimdi karpuz, domates salatalık gibi ürünlerin hasadını yaparken buğday hasadı da devam ediyor.
Peki hava sıcaklığının 39 dereceye kadar çıktığı Iğdır’da insanlar ne yapıyor dersek, hafta sonları şehir merkezine göre serin olan kent ormanına, Tuzluca ilçesinde Hamurkesen köyüne giderek serinlemeye piknik yapmaya çalışıyor.
        Akşamlar ise Iğdırlıların nefes aldığı günlük 5 binden fazla insanın dolaştığı vali yolunda canlılık başlıyor. İstanbullular için Taksim, Bağdat caddesi, İzmirliler için kordon boyu, Ankaralılar için 7. Cadde ne ifade ederse Iğdırlılar içinde o olan 1 Haziran itibarı ile akşam saat 18.00 den sonra trafiğe kapatılan müzikli kahvelerin, restoranların, lokantaların, luna parkı ,seyyar satıcıların bulunduğu vali yolunda insanlar yürüyüş yapmakta gecenin geç saatine kadar dostlarıyla çocuklarıyla gezmekte sohbet etmekteler. Iğdır’ın köy ve ilçelerinden insanlar saat 19.30 gibi bu yolu doldurmakta yürümekte zorlanmaktalar.
        3 yıldan fazladır kayyum ile yönetilen Iğdır belediyesinin başarılı başkanı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahimin Iğdır’a kazandırdığı yeşil kuşak diye adlandırılan çiçek ve ağaçların arasında yürünülen 7 kilometrelik yürüyüş yolunda da yürümek her geçen gün kalabalıktan dolayı zorlaşıyor. Vali yolunun hemen bitiminde hizmete açılan millet bahçesi ise Iğdırlıların yeni uğrak yeri diyebiliriz. Muhteşem manzarası gölü yürüyüş yolları bankları yeşilliği ile herkesi büyüleyen millet bahçesinden Dünyanın yakından bildiği Türk’ün her zaman başı karlı dağı Ağrı Dağının eşsiz güzelliğini gece ve gündüz seyredebilirsiniz.
Sözlerimi yüzde 65’i Iğdır sınırlarında olan Ağrı dağını anlatan Müslüm Oğuz’un yazdığı şiirle bitirmek istiyorum.
TÜRK'ÜN MÜHRÜ AĞRI...
DEDİLER ŞU EĞİLMEZ BAŞ KİMİN?
DEDİM BELLİ DEĞİL Mİ TÜRK'ÜN
DEDİLER ŞU MÜTHİŞ HEYBET KİMİN?
DEDİM KAİNAT BİLİYOR TÜRK'ÜN.
DEDİLER ŞU YILDIZ ŞU AY KİMİN?
DEDİM ALBAYRAĞIYLA TÜRK'ÜN
DEDİLER ŞU GÖĞE UZANAN KILIÇ KİMİN?
DEDİM BARIŞIN SAVUNUCUSU TÜRK'ÜN.
DEDİLER ŞU İKİ BAYRAK KANAT KİMİN?
DEDİM İKİ KAN KARDEŞİ TÜRK'ÜN.
DEDİLER ŞU GÜZEL IĞDIR KİMİN?
DEDİM AĞRI GİBİ OĞUZ BOYLU TÜRK'ÜN.
Müslim OĞUZ



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum